Biblioteksersättningen

Som ni kanske har märkt pågår det nu debatter lite här och var om biblioteksersättningen. Som det ser ut idag får författaren 1,37 kronor per utlån och sedan sammanställs dessa pengar och betalas ut som en lön. Men nu vill troligen regeringen ändra på detta och istället ge ett bidrag. Ingen vet hur mycket detta bidrag kommer ligga på än men det kan knappast bli lika rättvist som att en författare får pengar för varje utlån. Istället kommer kanske en författare vars bok lånas ut ständigt och i 4-5 exemplar få lika mycket som en författare vars bok lånas ut en gång om året. Det är väl ändå inte särskilt rättvist? Tjänar man inte redan tillräckligt dåligt på att vara författare i Sverige? Lite kredit borde man ju få för att ens bok lånas ut extra mycket. 
 
Författarförbundet strider såklart för att behålla ersättningen istället för att byta till bidrag. Vi får helt enkelt hålla tummarna för att regeringen förstår och lyssnar. 
 
Bokhora skrev en bra artikel om det här som du kan läsa här!
Här finns även en debattartikel och här är ett klipp från kulturnyheterna.
 

Mina tankar om: Vingar av glas

Vingar Av Glas av Sofie Trinh Johansson
Läs min recension om Halvblod som är första boken i serien HÄR. Observera att recensionen kan innehålla spoilers för er som inte har läst Halvblod!
 
Handling: Billy har lämnat Aveline för att på egen hand be om hennes nåd och för det blod som kan rädda hennes liv. Samtidigt har han flytt från det enda hon är beredd att kämpa för, och lämnat henne med Alexander, som förändrats av hennes svek. Just som Aveline inte tror att det kan bli värre kommer Billys syster och V till dalen. Med sig har de Coraline, som visar sig vara Avelines värsta mardröm.
Vem är egentligen mannen hon tror sig älska, och vad har han en gång varit? Och är verkligen kärleken nog för att fortsätta älska?
 
Mina tankar: Ärligt talat vet jag inte vart jag ska börja. Jag läste precis de sista orden på boken och känner mig ganska velig. Jag kan inte riktigt besluta mig för vad jag tyckte. 
Skrivmässigt är Sofie fantastisk. Hon är väldigt duktig på att förklara allt som händer i detalj och dela med sig utav karraktärernas alla känslor till läsaren. Hennes karraktärer är väl planerade och man får en mycket bra bild utav dem. Min favorit är helt klart Billy (varför föredrar jag alltid "the bad guys"??) och även hans syster Domino (kanske för att hennes temperament är något jag känner igen från mig själv, haha. Tror jag hade varit lite som henne om jag varit vampyr).
Precis som Halvblod så är Vingar Av Glas lite väl lång för min smak och jag kan tycka att det är många saker som är extremt utdragna och ibland händer det att jag hoppar över stycken där Aveline bara tänker och det egentligen inte händer någonting. Men det är ju bara för att jag föredrar kortare böcker och sånt är ju individuellt! Jag kan dock erkänna att jag drog en lättat suck när jag närmade mig slutet och kom på mig själv att tänka "äntligen har jag tagit mig igenom den". Varför har jag svårt att sätta ord på men jag tyckte inte att det hände särskilt mycket som fick mig att vilja fortsätta läsa utan jag gjorde det mest för att läsa ut den. Det var först i de sista kapitlen (precis som när jag läste Halvblod) som jag kände att jag ville läsa mer. 
 
Så jag gillade den men tyckte att den var lite utdragen och i mitten tröttnade jag vilket ledde till att det tog ett bra tag innan jag läst ut den. Men det var ändå något med den jag gillade! Halvblod var dock bättre just händelsemässigt. 
 
Jag funderade en bra stund över betyget men jag känner inte att jag kan sätta mer än en 3:a. Det hände inte så mycket som jag kunde önskat. De pratade mest om att saker skulle hända, men sedan hände inget ändå. Var bara allt triangeldrama som intresserade mig (trots att jag försöker intala mig själv att jag inte gillar sånt) till slut. 
 
Betyg: 3/5
 

Rösta och vinn!

Hejhej!
Ville bara kika in och tipsa er om en tävling som just nu pågår på facebook. Eller två tävlingar i en kan man väl säga? Hur som helst. 11 bidrag har sänt in beskrivningar på böcker och texter de skriver för att kunna vinna en lektörsläsning av författaren Sofie Trinh Johansson. Nu ligger alla bidrag ute HÄÄÄR och de som går in och röstar hjälper inte bara deltagarna att komma lite närmare en lektörsläsning utan är också med i en tävling om ett bokpaket med Sofies vampyrböcker "Halvblod" och "Vingar av glas"!
 
Så gå in och rösta nu! Kan väl medge att jag blir lite extra glad om ni väljer att rösta på nummer 8 ;)
 
Ha en fin... Måndag är det visst ja!